Mad- og Måltidspolitik for Sundhed og Omsorg
Vision
Ringkøbing-Skjern Kommune vil skabe rammer for et godt ældreliv, hvor der er fokus på inddragelse og samarbejde på tværs omkring mad og måltider til gavn for den enkelte borgers livskvalitet.
Mad og livskvalitet går hånd i hånd. Derfor skal den mad, som Sundhed og Omsorg tilbyder den ældre være velsmagende og nærende, og måltiderne skal være med til at skabe fællesskaber og gode oplevelser. Måltidet er vigtigt i hverdagen og giver næring til at leve livet. Derfor er mad og måltider en central del af Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde med at fremme et aktivt og trygt ældreliv, og politikken skal fungere som pejlemærke i hverdagen.
Vores kultur og traditioner hænger tæt sammen med mad og måltider. Ældre er en mangfoldig gruppe. De har forskellige ønsker og behov, og vores tilbud om mad og hjælp til måltider skal afspejle borgernes mangfoldighed.
Mennesker har forskellige behov for og ønsker til mad og måltider. I Ringkøbing-Skjern Kommune er der tilbud både til ældre, der klare det meste af hverdagen og måltiderne selv, til ældre der har brug for støtte og hjælp til måltiderne, og til ældre der har behov for en målrettet og tværfaglig indsats for at få den rette mad.
Formål
Mad- og måltidspolitikken tydeliggør, at mad og måltider er en fælles opgave og et fælles ansvar for alle faggrupper på ældreområdet, så ældre kan opleve, at mad og måltider prioriteres højt i dagligdagen. Samarbejdet omkring mad og måltider integreres i sundhedsfremme, forebyggelse, omsorg og behandling, for at nedbringe ældre med dårlig ernæringstilstand, for at fremme god almentilstand og vedligeholdelse af funktionsevnen hos kommunens ældre borger.
Maden, der serveres, skal være af høj kvalitet, - mad der er velsmagende, velduftende og indbydende, og som er tilberedt af årstidens råvarer.
Målet er, at ældre får velsmagende og nærende mad, som er tilpasset borgeren.
Målene skal nås ved, at gode råvarer går hånd i hånd med godt køkkenhåndværk og faglig viden om ernæring og kulinarisk kvalitet.
Måltidet er et af hverdagens højdepunkter, og når der fejres særlige begivenheder.
Det er vigtigt at markere højtider og årstidernes skiften.
Det sociale samvær og de fysiske rammer har betydning for borgernes lyst til at spise.
Der bør altid tilbydes rammer, med tid og ro omkring måltidet.
Smag, behag og behov er forskellig. Borgerne skal have mulighed for selv af vælge. Ældre skal have indflydelse på måltidet i hverdagen og ved særlige begivenheder.
Den enkeltes ønsker og behov knytter sig til individuelle såvel som generations-og kulturbårne vaner og normer. Derfor tages der hensyn, og mangfoldighed og forskellighed skal rummes i fællesskabet.
I det daglige arbejde anvender personalet omsorgssystemet og livshistorier, så borgernes ønsker og behov understøttes.
Vi tilbyder mad, der er målrettet den enkeltes ernæringsmæssige behov, så vi støtter ældre bedst muligt i at leve et aktivt og sundt liv eller komme sig efter sygdomsforløb.
Ældre skal tilbydes mad, der tilgodeser deres ernæringsmæssige behov, deres evne til at spise maden og deres forskellige ressourcer. Anbefalingerne for den Danske Institutionskost og næringsberegnede menuplaner er grundlagt for at sikre det ernæringsmæssige behov.
Det er vigtigt med opmærksomhed på indsatser for borgere med særlige ernæringsmæssige behov - herunder småtspisende borgere.
Disse tilbydes ernæringsvurdering og ernæringsterapi, herunder særlig fokus på mund-/tandsundhed, tygge-/synkeevne, mad med mulighed for justering af konsistens, hjælp til at spise og fysisk aktivitet, da mad er en del af behandlingen.
Godt selskab under måltidet har betydning for appetitten og lysten til at spise, og måltidet kan være en god anledning til at mødes i fællesskab med andre.
Måltider i godt selskab og behagelige omgivelser øger livskvaliteten og forebygger ensomhed.
Hvis ønsket er at spise i eget selskab, støttes den ældre til at få et godt måltid alene.
Værtskabet på ældrecentrene udfoldes, og beboerne støttes i deres behov og ønsker omkring måltidet. Værtsskab handler om at skabe nærvær, tryghed, god stemning og have fokus på den enkeltes behov.
For at skabe det gode måltid er der behov for faglige dygtige medarbejdere med engagement og lyst til udvikling af måltidet, der understøtter aktivitet og social samvær.
Målet er, at der ved bordet sidder en måltidsvært, som har erhvervet et måltidskørekort, så den ældre tilbydes den rette mad og hjælp til at spise og får tilbud, der fremmer funktionsevnen, skaber mindst mulig afhængighed af andre og støtter en aktiv hverdag afhængig af evner og ønsker.
Den aktive rolle kan være at hjælpe med at dække bord, folde servietter, sammensætte menuen eller lignende.
Ledelse, køkken og plejepersonale skal være bevidste om deres ansvarsområder i forhold til maden og måltidet, og der skal sikres et godt tværfagligt samarbejde og kommunikation, som bygger på værdierne respekt og ligeværdighed.
Målet kan kun nås via tværfaglige møder.
Udvikling af mad og måltider skal fortsætte, så tilbuddene bliver endnu bedre.
Det skal ske gennem samarbejde på tværs af faggrupper, med borgere, ældreråd og frivillige, og ved at fokusere på madkvalitet, det gode måltid og det rette tilbud til den rette borger, hvilket styrker funktionsevnen og fremmer en aktiv hverdag.
Social- og sundhedsudvalget har godkendt Mad- og Måltidspolitikken.